Hoe 't begon
De Spruiten Van Nuijten Anno 1977Ontstaan : Het was tijdens de eindejaarsfestiviteiten in 1976 toen in de familie van Toon Nuijten het idee geboren werd om eens mee te doen aan de vastenavend optocht in ons krabbegat.
Het motto van dat jaar was heel toepasselijk n.l. "Me steke de koppe bij mekare."
Dat paste natuurlijk precies in het straatje van een startende club, we hadden zojuist de koppen bij mekare gestoken.
Belangrijk waren nog het juiste idee en bouwruimte. Gelukkig hadden enkele broers al ervaring opgedaan met vastenavend bouwen bij 't Gaspitje en de LTS bouwers. Vader Toon Nuijten heeft zelf ook bij 't Gaspitje gebouwd.
Zo waren al enkele problemen opgelost.
Dan nog een broodnodig gegeven, een bouwruimte. Spoedig kwam Wout met een ruimte die ter beschikking werd gesteld door zijn Ome Ko en Tante Julia. Het was het benedenhuis in de Cromwielstraat, de oude werkplaats van de horlogemaker Voets. Daar werden we regelmatig verwend door tante Julia met een borrel of een advocaat met slagroom.
Het eerste bouwjaar : Meteen werden de benodigde materialen zoals betonijzer, klei, papier en veel lijm binnen gesleept.
Zo is de bouwclub De Spruiten Van Nuijten geboren. Na een aantal weken driftig gebouwd te hebben met de klei, veel papier en plaksel was het eerste resultaat dan ook klaar. Het waren zeven prachtige sperries (asperges) van de Bergse AAA-klasse die op straat kwamen met een heus sperrie- bed op wielen.
Deze creatie was ook meteen goed voor een eerste prijs. Na de bouwperiode werd dan ook snel besloten om die prijs het volgende jaar te verdedigen.
Dat was de start van een bouwperiode die nog steeds gaande is.
Periode Lindebaan : Het tweede jaar moest eerst gezocht worden naar een nieuwe bouwruimte, omdat toen met polyester gewerkt ging worden. Al snel konden we worden ingelijfd bij de oude gieterij van Asselbergs in de Lindebaan. Onze huisvesting was in het "luxe" kantorenkomplex.
Het grote voordeel was dat er ervaring overgenomen kon worden van de andere bouwclubs.
Het was gezellig bouwen in de bouwval aan de Lindenbaan. De kachel kon gestookt worden van de massieve eikenhouten parket vloer. Als het regende kon je er donder op zeggen dat de elektriciteit zou uitvallen. Op de muren konden de notities en bouwschetsen gemaakt worden.
Het was heerlijk vertoeven in die oude bouwruimte. Wel moest rekening gehouden worden met de afmetingen van het bouwsel.
Zo gebeurde het dat we een uurtje voor de optocht de wagen nog half moesten demonteren om naar buiten te kunnen. Maar dat hoorde er allemaal bij.
Naar de Kaai : Na een aantal jaren in de Lindebaan gebouwd te hebben moesten we gedwongen verhuizen naar de kaai. Men moest zo nodig woningen gaan bouwen in de Lindebaan.
Het oude van Egeraatcomplex werd ons nieuwe domein.
Daar zaten we samen met de Leutige Krabben, de Watertore, d'Ekseketel, Variant en Makkeluk zat. De gebouwen waren wel iets beter dan de Lindebaan.
Na enkele verbouwingen en aangebrachte verbeteringen moesten we ook daar weer uit.
't Konterscherp : Voor de vastenavend is een geweldige ruimte gebouwd aan de Calandweg, 't Konterscherp genaamd. Hier kunnen tien bouwclubs terecht waaronder ook De Spruiten Van Nuijten.
Dit was en is nog steeds een luxe waar de bouwclubs van de omringende gemeentes best jaloers op zijn. Doordat de bouwruimte steeds verbeterd is werden de creaties ook steeds groter.
De eerste jaren werd gebouwd in de categorie grote groepen, daarna in de extra grote groepen, extra grote groep met rijdend gedeelte en vervolgens een B-wagen.
De laatste elf jaar bouwen we weer in de categorie extra grote groepen met wagen.
De denktank zorgt elk jaar dat er ideeën op tafel komen. Wout zorgt dat de ideeën omgezet worden in een ontwerp voor de creatie.
In de ideeën is meestal een actueel gebeuren in ons krabbegat verwerkt. De ontwerper zorgt voor de bouwtekening en het boetseerwerk. De andere taken waaronder constructiewerk en polyesterwerk worden door de overige bouwers geregeld. Als er wat voor kleding gemaakt moet worden, schilderwerk of sponsor materiaal dan komen ook de vrouwen in actie. Zo dragen zij een extra steentje bij aan de activiteiten.
Nadat enkele bouwers gestopt zijn, is de bouwclub uitgebreid met enkele vrienden en kennissen. Maar de laatste jaren is de jeugd wat enthousiaster geworden en heeft zich ook bij de club gemeld. In al die jaren zijn heel wat creaties door ons gebouwd.
Bekijk alle creaties bij: alles op 'n rijke.